Show/Hide Toolbars

Hitta kursvinnare - Hjälpmanual

Navigation: Teknisk Analys > Indikatorbibliotek

FishNet® (Endast för Hitta kursvinnare Pro)

Scroll Föregående Topp Nästa Fler

FishNet® är av dess upphovsman och utvecklare CeGe von Reis, registrerat varumärke för FishNet® analysmetoder, metodbeskrivningar och grafiska redovisningar. Diagrammen publiceras här med hans tillstånd.

FishNet® är ett analyskoncept, som fått sitt namn av de fisknätliknande mönster som uppstår när en valfri indikators linjer byter rörelseriktning. Grafernas olika formationer och strukturer skapas genom att räkna fram resultaten för en valfri formels alla linjer inom ett större intervall, exempelvis från 1 - 1000 punkter/(dagar). Genom att identifiera olika typer av mönster ges en fullödig information om resp. indikatorns alla beräkningar av kursens senaste rörelser i relation till alla tidigare noteringar. Beräkningar på intervall för olika indikatorers möjliga inställningar ger varierande resultat av mer eller mindre harmoniskt uppbyggda bilder. Det vi då i första hand söker är de mer harmoniska mönstren.

Den indikator som används i Hitta kursvinnare är medelvärde. Varje enskild linje/punkt i diagrammet representerar olika många dagars medelvärde. De långsiktigare punkterna är mer stabila i sina positioner än de kortsiktigare, den senaste noteringen är den snabbaste punkten. Det är alltså inte de glidande medeltalens kurvor som studeras, utan de mönster som uppstår när alla i intervallet förekommande medelvärden får samvariera.

 

Formationer och strukturer är de två viktigaste typerna av mönster i en FishNet®-graf.

 

Formationer: Dessa uppstår när kursen växlar till en motsatt riktning. Om denna nya riktning håller i sig utvecklas ett allt tydligare mönster, liknande ett fisknät. Sker detta från en topp, kommer det i den fasen av rörelseutvecklingen att bildas en linje som tak ovanför kursen. För varje ny notering kommer då taket att representeras av ett allt långsiktigare trögare medelvärde. När kursen sedan åter vänder upp och växlar till uppåtfas börjar utvecklingen av ett golv, vilket alltså alltid är mer lättrörligt då detta alltid representerar ett kortare medelvärde än taket. Om rörelsens riktning håller i sig kommer alltså golv och tak att tillsammans bilda en konvergerande kilformation, där golv och tak i slutändan sammanfaller i en spets/fokus. Det är egentligen inte konstigare än någon annan indikator där den kortsiktigare är på väg att bryta över den långsiktigare. Om det kortare kilgolvet där lyckas bryta över taket, så växlar fisknätformationens golv till ett tak och taket till ett golv, vilka då övergår från ett konvergerande intervall till ett divergerande. Men då i en struktur utan fisknätmönster. Om kilen däremot inte konvergerar indikeras att en stigande eller fallande trend är avtagande. Om kursen ligger högt över en icke-konvergerande kil och denna dessutom uppvisar en bågform, alternativt skålform i fallande trend, så indikeras en inledning till en ev. långsiktigare trendväxling. Ligger kursen i eller nära en tjockare icke-konvergerande tjockare kil indikeras sidledes rörelse.

 

Strukturer: Till skillnad mot Formationer, då kursen byter riktning, är Strukturer det vi kallar de mönster som uppstår då kursen, med varierande hastighet, rör sig åt ett och samma håll. När kursen växlar i hastighet genereras mönster i form av olika schatteringar. Övergången mellan olika sådana schatteringar utgör stöd och motståndskanaler av olika dignitet. I princip kan man säga att en tidigare hastig rörelse genererar ett tunnare strukturintervall med avsaknad av markanta stödnivåer. Detta intervall, vilket ständigt förflyttar sig och ändrar bredd, är då ett potentiellt område för hastiga rörelser till där nästa strukturväxling tar vid. Inte så mycket konstigare än vilken annan stödlinje som helst.

 

Stöd och motstånd: Utgångspunkten för stöd och motståndsintervall är alltså växlingar i Strukturernas utseende. I Formationerna är det intervallet vid kilens golv och tak, som är tydliga och viktiga. När en viss kortsiktigare eller långsiktigare ned- eller uppgångsfas är avslutad skall hela rörelsen korrigeras. Grundrörelsen för detta är då att målet för kursen är att gå ner mot det divergerande Struktur-intervallet vilket uppstått från den tidigare kilens golv och tak. Återigen, inte så mycket konstigare än vilken annan stödlinje som helst. Exempelvis en rak linje under tidigare bottennoteringar.

 

Vanliga formationer: En unik och intressant fördel med FishNet®-graferna är att vi samtidigt i en och samma graf både får stöd och motståndsnivåer och dessutom andra signaler, vilka nära motsvarar många bland de vanligt förekommande indikatorerna som RSI, Momentum, etc. Dessutom så kommer då alla dessa signaler att, i FishNet®, vara beräknade på samma dynamiska vis som stöden o motstånden. En annan fördel är att FishNet®-grafer kan ställas in på viken tidsupplösning vi vill - utan att strukturernas nivåer med bland annat stöd och motstånd förändras. Likaså spelar det ingen roll om vi visar grafen i linjär skala eller logaritmisk. Alla nivåer kommer fortfarande att ligga på exakt samma kurs.

 

I meny Verktyg -> Inställningar kan upplösning (steg mellan medelvärden) och högsta medelvärde sättas. Vid dynamisk upplösning sätts upplösning baserat på aktuell zoomnivå och skärmupplösning.