Steg 3 Lönsamhetsanalys och vinstprognos |
Scroll Föregående Topp Nästa Fler |
I det här steget så gör du en lönsamhetsanalys och en vinstprognos för de kommande fem åren. Syftet med hela analysen är att komma fram till rimliga värden för framtida vinst och värdering för aktien som du analyserar. I steg 3 gör vi klart prognosen för vinsten, och är alltså ett av de två viktigaste stegen i analysen. Så ta sig god tid att göra egna bedömningar. Det här steget upplevs ofta som det svåraste i analysen, men med lite erfarenhet kan man snabbt komma fram till rimliga värden.
Hitta kursvinnare erbjuder fyra olika sätt att beräkna den framtida vinsten.Det som visas i diagrammen till höger är historik och trendlinjer för fyra olika nyckeltal. Dessa är:
1. Försäljningen i kronor per aktie (samma kurva som i steg 1)
2. Vinsten i kronor per aktie (samma kurva som i steg 2)
3. Vinstmarginalen i procent (resultat efter finansnetto i procent av årets försäljning, pretax profit margin eller EBT margin). Vinstmarginalen visar företagets vinst i relation till försäljningen och visar alltså hur stor del av försäljningen som är företagets vinst. En vinstmarginal på 17% innebär alltså att vinsten uppgår till 17% av försäljningen. Vinstmarginalen ska vara så hög som möjligt.
4. Räntabiliteten på eget kapital (vinsten i procent av eget kapital (EK))
Tips! Du kan ta tag i kurvorna med markören och flytta dem upp och ner i diagrammet. Det här kan vara användbart för att med blotta ögat se om exempelvis försäljning och vinst följer varandra. Gör så här: Sätt musen ovanför ”plustecknen” till vänster utanför diagrammet (se pilen i bilden ovan). En hand visas som muspekare. Håll ner vänster musknapp. Nu kan du dra kurvan upp och ner. |
Steg 3.1 Vinstmarginal
Obs! I steg 3.1 och 3.2 kan du ange hur du tror att vinstmarginalen och försäljningstillväxten kommer att utvecklas i framtiden. De är båda centrala för att prognostisera vinsten om fem år, så ta dig tid att göra en egen bedömning.
Vinstmarginalen (vinst före skatt/försäljning) beräknas genom att programmet tar snittet av de senaste åren. Detta värde används sedan för att göra vinstprognosen om fem år. Om det finns extremår som avviker kraftigt upp eller ner så kan du ta bort dem genom att klicka i motsvarande ruta. Ifall du väljer Upp eller Ned får du fylla i en egen framtida vinstmarginal om 5 år. Anledningen till att du blickar 5 år framåt är för att hänsyn ska tas till konjunkturcyklerna..
3.2 Försäljningstillväxt
Försäljningstillväxten är den prognos som beräknades i steg 1. Om du tror att försäljningstillväxten kommer att förändras, klickar du i Upp eller Ned. Då kan du ange en egen bedömning precis som i föregående steg.
3.3 Beräkning av framtida vinst
Här anger du hur programmet ska göra prognosen för vinsten om fem år. Hitta kursvinnare erbjuder fyra olika sätt för dig att komma fram till en framtida förmodad vinst.
1. Den i steg 2.1 föreslagna årliga vinsttillväxten. I steg 2 där vi tittade historisk vinstutveckling räknade programmet ut en trendlinje genom linjär regression. Trendlinjen gav oss en prognos om en årlig vinsttillväxt om 4,3%. Utgår vi ifrån vinsten per aktie 2015 och ökar den med 4,3% per år under fem år kommer vinsten per aktie om fem år att uppgå till drygt 15 kronor. Jämför med steg 2 så ser du enklast hur denna är gjord.
2. Prognostiserad årlig vinstmarginal och försäljningstillväxt (enligt steg 3.1 och 3.2). Med detta alternativ använder du försäljningstillväxten och vinstmarginalen som du angav i steg 3.1 och 3.2. Vi angav en vinstmarginal på 17% och en försäljningstillväxt på 10%. Med hjälp av dessa båda tal får vi fram en framtida vinst på 11,8%.
Detta är ett vanligt alternativ. Då det för de flesta företag går bra att öka försäljningen från år till år. Det är betydligt svårare att ändra vinstmarginalen, eftersom det kräver att man antingen kan sälja mer med samma kostnad eller på andra sätt rationalisera verksamheten.
3. Egen prognos av årlig vinsttillväxt (procent) Ifall du vill göra en egen bedömning av den framtida vinsttillväxten kan du använda dig av det här alternativet. I steg två såg vi den historiska vinstutvecklingen. Titta på den historiska utvecklingen igen och baserat på hur du tror framtiden kommer att utveckla sig kom fram till ett rimligt värde för framtida vinsttillväxt. Tänk på att vara en smula försiktig i dina antaganden för att inte åstadkomma en glädjeprognos. Det här alternativet kan även vara användbart när du vill göra simuleringar för att se vilket utfall olika vinstantaganden ger.
4. Egen prognos av vinst om fem år (kr/aktie) Det här alternativet innebär att du själv bedömer vinsten per aktie om fem år. Detta kan tyckas vara ett enklare än att ange en vinsttillväxt, eftersom det är ju den framtida vinsten vi vill åt. Men normalt sett är det enklare att jobba med alternativ 3. I samband med rejäla konjunkturnedgångar kan det dock vara bra att använda detta alternativ om du antar att vinster så småningom ska komma upp till en nivå där den tidigare varit.
Klicka på Nästa för att komma vidare till steg 4 där vi ska göra en utdelningsprognos.